از مهم ترین فاکتور های افزایش طول عمر تجهیزات دریایی روانکاری دوره ای با استفاده از روغن موتور دریایی اصل و با کیفیت است. روغن دریایی به کاهش اصطکاک و خنک کنندگی قطعات کمک بسیاری می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ویژگی و خواص روغن دریایی در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

روغن موتور دریایی چیست؟

روغن موتور دریایی به طور انحصاری  برای روانکاری تجهیزات دریایی طراحی و تولید شده است. بنابراین برای روانکاری کشتی، قایق و موتور های دریایی از روانکار موتور دریایی استفاده می شود. از مهم ترین وظایف روانکار موتور دریایی می توان به کاهش اصطکاک، افزایش طول عمر موتور، انتقال حرارت به سیستم خنک کننده و جلوگیری از داغ شدن موتور اشاره کرد. ترکیبات روغن شامل پاک کننده، دوده، کربن، ذرات فلزی، و رسوبات است که همین مسئله به جلوگیری از انباشته شدن رسوبات در موتور تجهیزات دریایی کمک بسیاری می کند.

ویژگی های روغن موتور دریایی

روانکاری تجهیزات دریایی با استفاده از روغن موتور دریایی سبب افزایش مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی می شود. با توجه به احتمال تماس تجهیزات دریایی با آب زیاد است روانکاری قطعات مهم با استفاده از روغن موتور دریایی سبب کاهش بروز زنگ زدگی و افزایش طول عمر قطعات می شود. از مهم ترین ویژگی های روانکار موتور دریایی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

کاهش اسید شدن قطعات: روانکاری منظم و دوره ای سبب کاهش تشکیل اسید بر روی قطعات موتور می شود.

کاهش آلاینده ها: به دلیل کیفیت بالای روانکار ها به کاهش تولید آلاینده های مانند: اکسید های نیترون  کمک بسیاری می کند.

پایداری در دمای بالا: تجهیزات قایق و کشتی در شرایط دمایی متغیری فعالیت می کنند. خاصیت پایداری روانکار موتور دریایی سبب حفظ پایداری کیفیت روانکار در دما های مختلف می شود.

 

معرفی انواع روغن موتور

روغن موتور بر اساس شرایط دمایی و عملیاتی در انواع مختلفی تولید می شود. برخی مناطق سردسیر هستند و برای روانکاری دستگاه هایی که در این شرایط دمایی فعالیت می کنند نیاز به استفاده از روانکار با ویسکوزیته پایین با قابلیت پمپاژ سریع در دما های پایین خواهند داشت. از کاربرد های روغن موتور با ویسکوزیته پایین می توان به روانکاری موتور های دریایی در مناطق قطبی و زمستانی اشاره کرد.

روغن موتور مناسب مناطق گرمسیر

برای روانکاری دستگاه هایی که در مناطق گرمسیر فعالیت می کنند نیاز به استفاده از روانکار با ویسکوزیته بالا است. در مواد ساخت روانکار با ویسکوزیته بالا از افزودنی های پایداری حرارتی استفاده شده است. معمولا از روانکار با ویسکوزیته بالا برای روانکاری موتور های دریایی در مناطق جغرافیایی مختلف استفاده می شود.

روغن موتور دیزلی دریایی

برخی از کشتی و شناور های دریایی دارای موتور های دیزلی هستند که برای روانکاری آن ها باید از روغن موتور دیزلی استفاده کرد. از ویژگی های استفاده از روغن موتور دیزلی می توان به خاصیت ضد سایش، ضد خوردگی و پراکنده کننده ها اشاره کرد.  برخی از کشتی و شناور ها دارای موتور های LNG و LPG دریایی هستند که برای روانکاری آن ها با توجه به سوخت مصرفی ( گاز مایع )  باید از روغان مخصوص این نوع موتور ها استفاده کرد. از ویژگی روانکاری موتور های LNG و LPG دریایی با روغن مخصوص می توان به افزایش محافظت از موتور در برابر تشکیل اسید و کاهش خوردگی اشاره کرد.

روغن موتور دریایی

نکات مهم در انتخاب روغن موتور دریایی

کشتی و شناور های دریایی در شرایط عملیاتی دشواری فعالیت می کنند. بنابراین برای افزایش طول عمر قطعات کشتی و شناور ها لازم است از روانکار های دریایی مخصوص متناسب با موتور و شرایط دمایی استفاده شود. از نکات مهم در انتخاب روغن دریایی برای روانکاری موتور کشتی ها می توان به نوع سوخت مصرفی، شرایط آب و هوایی، نوع موتور و استاندارد های بین المللی اشاره کرد. از انواع موتور دریایی شناور ها می توان به موتور های دو زمانه، چهار زمانه، موتور های توربو شارژ یا غیر توربو شارژ اشاره کرد.

نوع سوخت مصرفی: از مهم ترین نکات در انتخاب روغن موتور مناسب برای روانکاری موتور شناور ها توجه به نوع سوخت مصرفی آن ها است. به طور کلی برای سوخت رسانی به شناور ها از سه نوع سوخت گازوئیل دریایی، مازوت، گاز طبیعی مایع (LNG) یا LPG استفاده می شود. باید بدانید که سوخت های سنگین مانند مازوت نیاز به روانکاری با خاصیت خنثی کنندگی اسید (TBN بالا) دارند. در صورتی که سوخت مصرفی شناور گاز طبیعی مایع (LNG) یا LPG باشد استفاده از روانکار با قابلیت مقابله با خوردگی اسیدی اشاره کرد.

نوع روغن صنعتی: در خرید روغن صنعتی برای روانکاری تجهیزات دریایی توجه به نوع روغن بسیار اهمیت دارد. به طور کلی روغن های صنعتی به سه نوع معدنی، سنتتیک و نیمه سنتتیک تقسیم می شوند. معمولا از روغن سنتتیک برای روانکاری موتور های یپشرفته استفاده می شود. میزان مقاومت روغن صنعتی سنتتیک در برابر دما و اکسیداسیون بسیار بالا است. اگر قصد خرید روغن با کیفیت و مقاومت بالا اما هزینه ای مقرون به صرفه هستید انتخاب روغن صنعتی نیمه سنتتیک پیشنهاد بهتری خواهد بود.

ویژگی های روغن دریایی با کیفیت

روغن دریایی با کیفیت از ویژگی های مختلفی از جمله: مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون به خصوص در روانکاری موتور های توربو شارژ بهره می برد. خاصیت زنگ زدگی و خوردگی روغن دریایی به افزایش مقاومت قطعات روانکاری شده در تماس با آب شور دریا کمک بسیاری می کند. توانایی پاک کنندگی و جلوگیری از ایجاد رسوب از تشکیل کربن و لجن در پیستون ها و سوپاپ جلوگیری می کند. همانطور که در مطالب بالا گفته شد توجه به شاخص ویسکوزیته بالا به حفظ خواص روغن در دما های بالا کمک بسیاری می کند. در سیستم های روانکاری که تماس با آب اتفاق خواهد افتاد خاصیت جدا سازی آب اهمیت بسیاری دارد.